Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului: Primul campus din România care va oferi servicii integrate specializate pacienților cu autism

Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului este marcată în fiecare an în data de 2 aprilie. În ultimii ani, creșterea incidenței a devenit îngrijorătoare la nivel mondial, avertizează experții. În România, câteva mii de copii se nasc cu autism în fiecare an.

Astfel, în 2021, unul din 36 de copii a fost diagnosticat cu o formă de autism, față de unul din 150 în anul 2000, potrivit raportului CDCP 2023 din Statele Unite. Aplicând acest raport la situația demografică din România, înseamnă că doar în 2023 în jur de 5.000 de copii s-au născut cu tulburări de spectru autist (TSA) în țara noastră.

Specialiștii subliniază că impactul acestor copii asupra familiilor lor, dar și asupra societății este foarte puternic, iar cea mai potrivită metodă de reinserție socială a pacienților este prin intermediul campusurilor dedicate și centrelor de terapie.

Un astfel de centru este Lumya, un proiect al Asociației Neurodiversity Academy (NIA), primul campus din România care are ca obiectiv oferirea de servicii integrate specializate, terapeutice, medicale, programe de dezvoltare de abilități și incluziune pentru adulți și adolescenți cu autism, servicii de tip rezidențial și programe de îngrijire specializată, suport și consiliere psihologică, integrare socială individualizată și acțiuni de recreere terapeutică pentru beneficiarii asociației.

Campusul Lumya este un proiect major, menit să aibă un impact definitoriu pentru persoanele cu autism din România și pentru familiile acestora.

Potrivit asociației NIA, în cadrul campusului,  250 de persoane vor putea avea acces, în fiecare zi, la servicii de recuperare terapeutică și dezvoltare de abilități. Astfel, de aceste servicii vor beneficia peste 1.000 de persoane în mod direct și peste 4.000 indirect an de an.

Serviciile medicale vor fi dezvoltate pe 11 specializări, care vor putea susține peste 100 de investigații pe zi.

Acestea vor fi completate de servicii rezidențiale: căsuțe cu capacitate de 1-6 persoane, în care vor putea fi găzduiți până la 42 de beneficiari direcți, la care se adaugă îngrijitori sau asistenți personali.

Campusul Lumya este un proiect care se va întinde pe 10.000 de metri pătrați în Bolintin Vale, județul Giurgiu. Campusul este în prezent în fază de construcție și are nevoie de ajutor din partea tuturor persoanelor interesate să susțină astfel de proiecte.

Cei interesați să susțină acest proiect prin donații sau sponsorizări o pot face accesând Lumya.ro sau hopefromnia.com

Cititi articolul integral accesând:

Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului: Primul campus din România care va oferi servicii integrate specializate pacienților cu autism

*Comunicat de presă preluat din 360medical.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *