Diferențe între autismul la copii și adulți: o perspectivă asupra dezvoltării și provocărilor

Deși simptomele de autism sunt prezente încă din copilărie, manifestările acestora pot varia semnificativ între copii și adulți. Înțelegerea acestor diferențe este esențială pentru a le oferi un sprijin adecvat în fiecare etapă a vieții.
1. Diagnostic și simptome inițiale

Simptomele tulburărilor din spectrul autism (TSA) depind de vârstă și dezvoltare. La fel ca în cazul oricărui copil cu dezvoltare tipică, comportamentele provocatoare și simptomele TSA se schimbă odată cu dezvoltarea și cu maturizarea.

 

Sugari și copii mici

Diagnosticarea cu TSA este foarte dificilă. La această vârstă, copiii pot prezenta întârzieri de dezvoltare în comportament, precum dezvoltarea atenției, indicarea unui obiect și urmărirea acestuia cu privirea, relevante perioadei între 9 și 14 luni. În plus față de acest deficit de comportament, copiii cu TSA pot avea, de asemenea, o capacitate verbală limitată, interese neobișnuite vârstei, contact vizual slab sau lipsa unor abilități de comunicare.

În mod frecvent, sugarii sau copiii mici nu vor putea fi identificați ca având modificări comportamentale, deoarece nu este o vârstă care să inducă interacțiuni sociale la fel de complexe, precum copiii mai mari de vârstă școlară care interacționează mai mult într-un cadru școlar sau la grădiniță.

 

Copii de vârstă școlară

Mulți părinți sau aparținători care au copii cu spectru autist încep să observe pentru prima dată că cel mic este diferit atunci când acesta începe să frecventeze grădinița sau școala. Acest lucru se datorează faptului că ei vor putea să observe comportamentele copilului în comparație cu alți copii de aceeași vârstă, într-un context social în care diferențele de comportament ale copilului lor sunt mai vizibile. În același timp, părinții sau profesorii pot observa dacă un copil este mai puțin interesat de activitățile școlare sau dacă preferă joaca solitară.

În cadrul acestei grupe de vârstă, simptome precum întârzierile de limbaj și diferențele comportamentale devin mai evidente. De exemplu, copiii de vârstă școlară cu TSA sunt mai predispuși să manifeste agresivitate, tantrumuri și „căderi nervoase”, care sunt adesea legate de dificultăți de limbaj și de incapacitatea de a-și comunica dorințele sau nevoile.

Conform cercetătorilor, copiii din acest interval de vârstă prezintă și alte simptome, cum ar fi anxietatea, depresia, deficitul de atenție, hiperactivitatea (ADHD) și comportamentele negative, iraționale sau sfidătoare.

 

 Perioada de dezvoltare a adolescenței este cea în care începem să observăm o creștere a diagnozelor comorbide, fiind afectată și interacțiunea socială. De exemplu, dacă un adolescent cu TSA încearcă să își facă prieteni, dar nu este atât de abil încât să inițieze în mod adecvat interacțiunea socială, pentru el devine o provocare și dificultate majora să creeze legături sau să aibă prieteni.

Acest lucru poate duce la creșterea ratei depresiei sau a anxietății. Studiile au arătat că până la 30% dintre adolescenții cu TSA prezintă tulburări depresive majore și până la 84% dintre adolescenții cu TSA manifestă o tulburare anxioasă.

În plus, adolescenții cu TSA sunt mai susceptibili de a fi tachinați sau intimidați din cauza diferențele lor sociale.

 

Adulți

Dacă cei ajunși la aceasta vârstă nu au fost diagnosticați până acum, diagnosticul poate fi mai complicat. În cazul celor care au crescut într-o perioadă în care cunoștințele despre autism erau foarte limitate, au fost folosite strategii de adaptare care le-au mascat simptomele. De aceea, un diagnostic tardiv, greșit, se întâlnește în foarte multe cazuri, iar adulții, persoane cu autism sau aparținătorii acestora,  pot căuta ajutor pentru anxietate, depresie sau probleme de relaționare, fără a înțelege pe deplin că aceasta se leagă de autism.

 

2. Manifestarea simptomelor

La copii: Copiii cu autism pot avea dificultăți evidente în interacțiunile sociale, cum ar fi lipsa dorinței de a interacționa cu alții, dificultăți în formarea prieteniilor și comportamente repetitive pronunțate, balansarea sau organizarea excesivă a jucăriilor. De asemenea, pot avea sensibilități senzoriale marcante la sunete, lumini sau texte.

 

La adulți: Simptomele pot deveni mai subtile la vârsta adultă, iar multe persoane pot dezvolta mecanisme de adaptare. Totuși, dificultățile legate de comunicare și relaționare persistă în cele mai multe cazuri. Adulții cu autism pot lupta cu anxietatea și pot prezenta comportamente rigide, deși acestea se pot observa mai puțin, comparativ cu cele care apar în copilărie.

 

3. Intervenții și tratamente

La copii: Intervențiile precoce sunt esențiale. Terapia comportamentală, terapia ocupațională,  terapia de vorbire sunt adesea utilizate pentru a ajuta copiii să dezvolte abilități sociale și de comunicare. Integrarea în scoli și comunitate sunt de asemenea foarte importante.

 

La adulți: Intervențiile pot include terapia ocupațională, grupuri de suport și consiliere pentru a aborda anxietatea și problemele sociale, ateliere de formare a abilităților sociale, de dezvoltare a abilităților pentru o viață independenta  și de sprijin în găsirea și menținerea unui loc de muncă. Terapiile și programele adaptate nevoilor lor individuale, facilitarea interacționării cu alții și integrarea în comunitate joacă un rol extrem de important.

 

4. Suport pentru adaptare socială și de integrare

La copii: Interacțiunile sociale sunt în general mai structurate în mediul școlar. Părinții și educatorii joacă un rol crucial în facilitarea integrării sociale a copiilor cu autism și în crearea unui mediu de sprijin.

La adulți: Adulții cu autism se confruntă adesea cu provocări în ceea ce privește integrarea socială, și de cele mai multe ori  în accesarea unui loc de muncă. Este esențial ca angajatorii să fie conștienți de nevoile persoanelor cu autism pentru a crea un mediu de lucru favorabil nevoilor acestora.

 

Campus Lumya este conceput și dezvoltat în jurul nevoilor specifice ale adulților și adolescenților cu autism pentru a depăși toate provocările menționate în acest articol și a oferi șanse reale de dezvoltare și integrare socială.
 

*Surse – Autism and Child Psychopathology Series, Johnny L. Matson – Springer International Publishing (2018)

Assessment of Autism Across the Lifespan: A Way Forward (Klaiman, Fernandez-Carriba, Hall, & Saulnier, 2015)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *